top of page
Search
  • Writer's pictureanetesbox

"Out of Africa" by Karen Blixen

Updated: Jul 17, 2018



Anita Apine


Valmiera, LV


In English:

The book, which has influenced me in some of my life stages (also a film based on the contents of the book), is Karen Blixen’s “No Āfrikas dziļumiem” (“Out of Africa”; “Den Afrikanske farm”). The main message is that every great truth always stands in the opposite of the other great truth, and we all need to be mutually supportive and tolerant within the limits of humanity.

The author describes the 1930s in Africa - a time when other white people in the press and personally criticized K-Blixen's pro-native stance because it was not the official one in the “African issue”. "Out of Africa" is the story of the passage of time, the differences of civilizations, the anguish of the inevitable changes that have come and will come.


In Latvian:

Grāmata, kas mani ir iespaidojusi vismaz kādā no manas dzīves posmiem (arī filma, kas veidota, izmantojot grāmatas saturu) ir Karenas Bliksenas darbs “No Āfrikas dziļumiem” (Out of Africa; Den Afrikanske farm). Galvenā atziņa, kas manī nostiprinājās: katrai lielai patiesībai stāv pretī otra liela patiesība. Un mums visiem jābūt savstarpēji saprotošiem un iecietīgiem, iespēju un cilvēcības robežās.


“Iezemieši- viņi bija Āfrikas miesa un asinis. Lielais, norimušais vulkāns Longonots, kas stāvs un kails slejas pāri Lielās aizas ielejai, kuplās mimozas upes krastā, tāpat ziloņi un žirafes nebija Āfrika lielākā mērā kā iezemieši- sīkas figūriņas bezgalīgā ainavā. Tas viss kopā bija vienas idejas izpausme, variācijas par vienu tēmu. Tā nebija neviendabīgu atomu viendabīga uzkrāšanās, bet gan viendabīgu atomu neviendabīga uzkrāšanās, kā redzams ozollapā, ozolzīlē un ozolkoka lādē.
Mēs, baltie cilvēki, smagos zābakos, ar savu pastāvīgo steigu,- neiederējāmies ainavā. Iezemieši bija saskaņā ar to, un, kad garie, slaidie, tumšie un tumšacainie cilvēki pārvietojās- allaž cits aiz cita tā, ka pat lielceļi kļuva par šaurām taciņām, -vai nu strādāja uz lauka un ganīja govis, vai arī dejoja lielās dejas, stāstīja man kādu stāstu, - tā bija pati Āfrika, kas pārvietojās, smējās, skaitīja ganāmpulkus, dejoja un vēstīja par seniem laikiem…”

Tie ir 30. tie gadi Āfrikā, kurus apraksta rakstniece. Laiks, kad citi baltie presē un personīgi pārmeta K.Bliksenai par pro-native nostāju, jo tā nebija oficiālā noskaņa “Āfrikas jautājumā”. Darbs “No Āfrikas dziļumiem” ir stāsts par aizejošo laiku, civilizāciju atšķirībām, smeldze par nenovēršamajām izmaiņām, kas nāk un nāks.





71 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page